Door je even nergens speciaal op te richten, kan je brein ontspannen. In rust ruimt het informatie op en legt nieuwe verbindingen tussen heden en verleden.
Dat levert jou meer kennis in de toekomst. En, prettige bijkomstigheid, je wordt creatiever.
Hoe ontspant je brein?
Door af en toe niet te focussen.
Maar, nu komt het, als ik tegen je zeg “Denk niet aan een roze olifant!”
Waar denk je dan aan?
Precies, aan een roze olifant.
Het probleem zit in het woordje niet. Je hersenen kennen niet niet. Dus als jij je voorneemt iets niet meer te doen, kunnen je hersenen niets anders dan daarop te focussen.
En juist die zo gewaardeerde vaardigheid staat de hele dag onder druk. We zijn voortdurend geconcentreerd bezig onze denkkracht uit te putten.
“Focus is als een zaklantaarn”
Hersenonderzoeker Srini Pillay maakt deze vergelijking in zijn boek Minder focus, meer effect. Door steeds maar te focussen zie je alleen maar wat er gebeurt in de lichtstraal van de lamp. Je bent blind voor wat er daar buiten gebeurt. Dat onze waarneming nogal selectief is als we geconcentreerd zijn, bewijst ook dit filmpje.
Het advies van Pillay is ontfocussen
Een beetje lummelen, wat mijmeren, droedelen, een powernapje, stukje lopen. Even helemaal niks doen. Los van alle communicatie middelen. Het best wissel je focussen en ontfocussen regelmatig af. Dus om je brein in balans te houden, houd je je hersenen een beetje voor de gek door te ontfocussen in plaats van niet te focussen đ
1 Reactie