Half augustus is het merkbaar drukker op de weg dan de weken ervoor. De zomervakantie zit er voor veel mensen op. Ze popelen om weer aan het werk te gaan.
Hoe anders is dat voor mensen die er tegen op zien dat ze weer moeten beginnen. Ik bedoel niet die vrije blije vakantievierders die verschijnselen vertonen van voorbijgaande vakantieblues.
Zinloos werk
Nee ik denk aan al die mensen die hun werk als volstrekt nutteloos ervaren. Met het verstrijken van de vakantie stijgt de weerzin.
Voor minstens 20% van de werkenden in de westerse wereld blijkt dat de realiteit. En ze werken echt niet alleen bij de bureaucratisch georganiseerde overheden, maar ook bij banken en multinationals.
Onmerkbaar proces
Soms groeit de weerstand zo onmerkbaar langzaam, dat anderen eerder merken dat er iets mis is dan de persoon zelf. Dat is het effect van de gekookte kikker.
Geleidelijk verdwijnt de uitdaging in het werk. Geleidelijk kost het werk meer energie dan het oplevert. Als dan de balans wordt opgemaakt blijkt de zinloosheid van de werkzaamheden vaak ontluisterend.
De een reageert snel als hij merkt dat de baan niet zinvol is. Die vertrekt. Veel anderen blijven. In afwachting van betere tijden of voor de zekerheid van de vaste baan.
Wacht niet af
Ben je niet meer gelukkig op je werk. Kom dan in actie. Als jij niets doet, verandert er niets. Hier een paar tips om mee te beginnen:
- Weet wat je wel wilt, wat jou energie geeft, wat belangrijk voor je is in het werk.
- Oriënteer je op de arbeidsmarkt, waar is werk dat je aanspreekt.
- Wat heb jij daarvoor nodig, een aanvullende opleiding?
- Werk je LinkedIn profiel en je cv bij.
- Schud je netwerk weer eens op, weet wie je kent.
- Praat eens met je leidinggevende over interne mogelijkheden of een opleiding.
- En kom je er niet uit, maak een afspraak met een coach.
Antropoloog David Graeber schrijft in zijn boek Bullshit jobs dat er heel veel zinloze banen zijn. Hij is van mening dat duizenden mensen in de westerse wereld hun werk – maatschappelijk gezien – volstrekt overbodig vinden.