Waar wil je werken? Een voor de hand liggende vraag aan iedereen die werk zoekt.
Het antwoord hangt af van de opleiding en de leeftijd.
Andere elementen die een rol spelen zijn locatie, salaris en ontwikkelmogelijkheden.
De beweegredenen om voor een bedrijf te kiezen lopen uiteen. Allemaal hebben we zo onze voorkeuren die passen bij wie we zijn en wat we doen. Ze zijn vooral afhankelijk van jou als persoon, dachten we.
Je past in een doelgroep
We blijken allemaal onder te brengen in een doelgroep. Of je nu wat ouder bent of een net afgestudeerde millennial. We zijn minder uniek dan we denken.
De afgelopen tien, twintig jaar is allerlei data verzameld over ons arbeidsmarktgedrag bij het zoeken naar werk. Bepaalde groepen vertonen zoveel overeenkomsten in wensen en gedrag dat daar voorspellende programma’s op zijn ontwikkeld zoals het doelgroependashbord.
Een krappe arbeidsmarkt
Bij het opstellen van nieuwe vacatures maken recruiters daar graag gebruik van. Het systeem geeft antwoord op vragen als waar vind ik de meest geschikte kandidaat. En hoe bereik, lees verleid, ik hem het best. Maar ook wat doen concurrenten die naar dezelfde kandidaat zoeken. Want in de huidige krappe arbeidsmarkt zijn er veel partijen op zoek naar dezelfde mensen.
Het is natuurlijk de bedoeling van recruiters kandidaten zo gericht mogelijk te benaderen. Want dat spaart kosten, je hoeft immers niet overal te adverteren alleen op die plekken waar jouw doelgroep zoekt. En de kans dat iemand beter past in het gewenste profiel verhoogt de kans op een duurzame fit.
Een eerlijk beeld
Maar hoe kom jij als werkzoekende aan een eerlijk beeld over de sfeer en de arbeidsvoorwaarden. Het is de moeite waard om daarvoor eens bij Spielwork te kijken. De vacaturesite schetst een beeld van wat je kunt verwachten van de baan. Dat doen ze op basis van gesprekken met de mensen die het werk doen.
Zo geven ze bij elke vacature in een taartdiagram aan hoe de tijd over de onderdelen van de functie is verdeeld. Heb je een hekel aan administratief werk dan zie je snel of de baan iets voor je is. Ook krijg je een inkijkje in de weekagenda van een mogelijk toekomstige collega. En diezelfde persoon laat ook nog kort weten wat de fijne en de minder prettige klussen in de week zijn.
Wat is belangrijk voor jou?
Meestal maken meerdere arbeidsvoorwaarden een baan interessant:
- de inhoud van het werk,
- het salaris,
- een vast of tijdelijk contract,
- de pensioenopbouw,
- de afstand naar het werk,
- een fiets of auto van de zaak,
- de mogelijkheid om thuis te werken,
- bijdrage kinderopvang,
- vakantie,
- leeftijd van collega’s,
- doorgroei- en opleidingsmogelijkheden,
- onderlinge verhoudingen,
- autonomie in het werk.
foto: Pixabay