Het is een vraag waar veel werkgevers mee worstelen. Het aantal nieuwe vacatures neemt dan wel af, toch krijgen werkgevers open plekken niet ingevuld.
Zelfs met 10% meer salaris verleiden ze die gewenste medewerker niet. Voor de sollicitant spreekt het vanzelf dat hij loon naar werk krijgt, meer geld motiveert niet.
Wat wil die medewerker wel?
- Hij wil een doel om zich mee te verbinden. Doorslaggevend is de reden waar een bedrijf voor bestaat.
- Hij wil zich kunnen blijven ontwikkelen.,
- Maar ook laten zien wat hij kan en daar gepaste waardering voor.
- Hij wil verantwoordelijkheid en autonomie. Niet voorgekauwd krijgen hoe hij zijn taak uitvoert, maar ruimte en vrijheid over aanpak en locatie.
- Hij wil sociale arbeidsvoorwaarden op en rond het werk voor contact met collega’s, zoals activiteiten, fitness, teamuitje, evenementen e.d.
Diploma’s zeggen niet alles
De vraag naar diploma’s komt voort uit het oude denken. Werkgevers hechten nog teveel waarde aan diploma’s en competenties. Maar die zeggen weinig over wat mensen voor een bedrijf kunnen betekenen. Iets goed kunnen wil ook niet altijd zeggen dat mensen er voor zijn opgeleid. Ook met ervaring opgedaan in ander werk of vrije tijd kun je vaardigheden ontwikkelen. Vaardigheden die je in een opleiding vaak juist niet leert.
Zoek je een mens of een eigenschap?
Werkgevers doen er goed aan breder te kijken bij het zoeken naar personeel. Na te denken over het soort talent waaraan behoefte is. Te zoeken naar mensen die bij het bedrijf passen en van wie de motivatie aansluit bij die van het bedrijf.
Wat is talent?
Er is een verschil tussen een talent hebben of een talent zijn. Het een is aangeboren, het andere niet. Maar een talent kun je altijd ontwikkelen en daarmee kun je dan een talent worden.
Verborgen talenten
De meeste mensen kunnen meer dan ze zelf denken. Dat zijn de talenten die (nog) niet ontwikkeld zijn omdat er niet eerder een beroep op werd gedaan.
Wat betekent dit voor jou als werkzoeker?
Dat het in je voordeel werkt als je weet bij welk soort bedrijf jij het best tot je recht komt. Dat jij weet wat jou in beweging brengt. En dat je weet wat voor jou de beste carrièrestap is.
Dit vraagt zelfonderzoek.
Het is niet alleen handig als je weet waar je goed in bent. Maar ook wat je leuk vindt en waar je blij van wordt. Wat jou drijft en wat voor jou van waarde is.
Het zijn belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voor je solliciteert. Elke keer opnieuw. Want met elke levensfase veranderen ook je antwoorden.
Trouwens wat betekent je carrière voor jou?
foto: Bruce Mars op Unsplash