De dagelijkse routine is zoek. Verstoord door een nieuw normaal. We blijven thuis. We gaan niet naar buiten. Doen we dat om te voorkomen dat we ziek worden? Nee, we blijven thuis om anderen niet ziek te maken.
We weten dat er eens een eind aan komt. Maar wanneer?
En hoe zal het dan zijn? Die vraag houdt me bezig. Hoe komen we hier uit en wat houden we vast?
De positieve kanten
Deze tijd heeft naast heel veel moeilijke kanten, ook positieve. Voor mij is dat de rust. De stilte op straat. Maar ook de man die fluitend op zijn fiets zit. Ik hoor hem en word er vrolijk van.
Zie jij die positieve kanten ook?
Ik kom weer toe aan het lezen van romans. Zoals de dikke pil Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer en de heerlijke kasteelroman Cliffrock Castle van Josephine Rombouts. Dat wil ik er graag bijhouden.
Iedereen is anders
Goed mogelijk dat ook jij meer tijd hebt. Dat je anders overvolle agenda nu leeg blijft. Wat doet dat met je? Ben je je focus kwijt of zie je juist kansen? Zoek je houvast en routine. Of kriebelt je nieuwsgierigheid naar het onbekende.
Wat doet die anderhalvemetereconomie met jou? Mis je het persoonlijke en fysieke contact of vind je het eigenlijk wel prettig dat afstand houden?
Wat wil je vasthouden? Ga je dan iets meer doen of juist minder?
Welk verhaal vertel jij straks over deze periode in je leven?
Wat heb jij nodig om het voor jezelf op orde te krijgen?
Alles gaat anders dan het ging
Jitske Kramer vergelijkt de huidige situatie met een cultuurshock. Een periode met fases die elkaar afwisselen. In het begin dat alles nieuw en verrassend was. Dat je ergens aan toekomt waar je eerder geen tijd voor had. Maar dat emoties van uitersten elkaar ook afwisselen omdat alles anders gaat dan het ging.
Kijk naar het indrukwekkende Thuiswerkseminar van Jitske Kramer. Ze stond 22 april 2020 voor een leeg theater Gooiland in Hilversum.
foto: Gerd Altmann via Pixabay