Je kan het zo gek niet bedenken of je kunt online wel iets vinden over het onderwerp waar je in geïnteresseerd bent.
Een filmpje op YouTube, een webinar, een TEDX, een podcast, een college op TV, overal ligt de kennis digitaal voor het oprapen. Het aanbod is groot en voor iedereen toegankelijk.
Niet zo gek dat juist tijdens de coronacrisis vraag en aanbod geëxplodeerd zijn.
Thuis je kennis vergroten
Google biedt een digitale werkplaats. Je vindt er niet alleen cursussen over data en technologie. Maar ook allerlei over online marketing, persoonlijke vaardigheden en nog veel meer.
Of kijk eens naar het gratis cursusaanbod op Learn-it.
Wil je meer weten van Kunstmatige Intelligentie, volg dan bijvoorbeeld deze Nationale AI cursus.
En op de Universiteit van Nederland delen wetenschappers in korte colleges hun kennis. Je vindt er bijna 1000 video’s en ruim 250 podcasts over allerlei onderwerpen.
Alleen belangstelling telt
Universiteiten over de hele wereld bieden trouwens allerlei cursussen aan. MOOC’s, wat staat voor Massive Open Online Courses. Bij deelname doen vooropleiding en leeftijd er niet toe en dat is een groot voordeel. Want daardoor wordt hoger onderwijs voor veel mensen toegankelijk. Interessant dus, zeker als je je verder wilt ontwikkelen.
Veel van de geboden trainingen zijn niet gebonden aan tijd of plaats. Dus je kunt op het door jou gewenste moment instappen en er net zo lang over doen als je wilt.
Waar vind je die MOOC’s
Voor het aanbod van de meeste Nederlandse opleidingen kun je terecht op de site van de universiteit zelf. Zo vind je bij de universiteit van Wageningen oa cursussen over voeding en gezondheid of slimme landbouw
Wil je een breder overzicht dan heeft het zin te kijken naar de leerplatformen waarop de ruim 900 internationale universiteiten hun aanbod publiceren. Zoals Coursera, een van de oudste en het meest bekende online leerplatform. Een ander platform is edX. Hier kun je je voorkeur voor een taal aangeven. Helaas zijn er maar vier cursussen in het Nederlands, maar daar is leren programmeren voor kinderen van 8 jaar er wel een van is.
Op LinkedIn
Veel programma’s kun je afsluiten met een certificaat en dat staat mooi op je je LinkedIn profiel. Kritiekpuntje is dat het systeem (nog) niet waterdicht is en daardoor fraude in de hand kan werken. Toch zie ik vooral positieve kanten aan dit soort ontwikkelmogelijkheden. En voor het geld hoef je het niet te laten, de meeste zijn gratis.
foto: via Unspash