Vrijheid en Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken is al lang niet nieuw meer. Sinds corona zijn gedwongen thuiswerkers niet anders gewend. Het was een jaar of tien terug dat een collega me vroeg een stuk te schrijven over het fenomeen thuiswerken. Het thema: Vrijheid en Het Nieuwe Werken.

Met de vrijheid waarmee ik ja zei, verbond ik me aan een afspraak. Buiten de deadline was ik vrij, niet gebonden aan plaats of tijd om het stuk te schrijven.

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid voor het eindresultaat bleek een uitdaging voor mijn zefdiscipline.

Al snel kwam ik er achter dat Het Nieuwe Werken (toen ook wel HNW genoemd) op het eerste gezicht inderdaad vrijheid biedt, maar wel met risico’s.

Vrijheid

Als zelfstandig ondernemer heb ik de vrijheid opdrachten aan te nemen. Vervolgens komt het aan op mijn zelfmanagement: planning, grenzen bewaken, timemanagement, prioriteiten stellen.

Laat ik nu precies daar de mist in zijn gegaan. Het was januari, in mei moest het klaar. Alle tijd dus! Maar half april had het ineens de hoogste prioriteit. Ik moest aan de slag en snel.

Verleiding

Ondanks de tijdsdruk drongen zich toen nog verleidingen van het internet aan me op. Sociale media maar ook huishoudelijke klusjes vochten om mijn aandacht. Het gevolg was dat ik op het laatste nippertje een hele nacht moest doortrekken om het artikel op tijd af te ronden.

Door het gebrek aan de juiste voorzieningen thuis, zoals ongestoorde werkplek, dreigen werk en privéleven door elkaar te lopen. Weerstand bieden tegen de afleiding vraagt zelfdiscipline. Niet voor niets wordt het wel zelfmanagement voor gevorderden genoemd. Dat geldt voor mij, als vanuit huis werkende zelfstandige, net zo goed als voor thuiswerkende werknemers.

Vertrouwen

De basis van thuiswerken is wederzijds vertrouwen. Het vertrouwen van de werkgever dat de werknemer zich inzet voor het resultaat ook werkt hij op andere tijden. En het vertrouwen van de thuiswerker dat hij ondanks de afstand in beeld is bij het bedrijf en de collega’s.

Verbinding

Door de coronapandemie is Het Nieuwe Werken nu actueler dan ooit. Niet iedereen wordt blij van die relatieve vrijheid. Vooral jongere thuiswerkers ervaren het gemis aan persoonlijke contact met collega’s. Bovendien missen veel mensen het dagritme en de structuur van het werken op kantoor. Op vaste tijden contact houden en met elkaar in verbinding blijven is waarschijnlijk de allerbelangrijkste voorwaarde.

5 V’s van Het Nieuwe Werken

  1. Vrijheid
  2. Verantwoordelijkheid
  3. Verleiding
  4. Vertrouwen
  5. Verbinding

Met de ontwikkeling van Het Nieuwe Werken liep het toen nog relatief jonge Google voorop. Denk aan de kantooraanpassingen met de speciale werk- en ontspanningsplekken. Het momenteel breed geaccepteerde hybride werken is dan ook meer de 3.0 versie ervan. Indertijd was het verzoek me te concentreren op een van de elementen van Het Nieuwe Werken, de vrijheid. Maar mijn ervaring is dat die vrijheid niet los te zien is van een stevige portie zelfdiscipline.

Heb jij ervaring met Het Nieuwe Werken, ik lees het graag. Ook als je veel thuiswerkt omdat je zelfstandig bent of op zoek naar een baan.

foto: Kornél Máhl via Unsplash

1 Reactie

Laat een Reactie achter