Stress is volop in het nieuws. Zo maar wat koppen die ik de afgelopen weken tegenkwam:
- Nederland komt massaal tijd tekort.
- Eén op de acht werknemers heeft burn-out klachten.
- Vandaag stress over 10 jaar verzuim.
- Wanneer zakt de moed je weer eens in de schoenen?
- Europese werkgever heeft geen oog voor stress.
- Burn-out treft vooral de ideale werknemer.
- Maken jouw verwachtingen je gestresst?
- Naar minder stress in 5 stappen.
- Nederlanders slapen te weinig.
- Werkstress verhoogt kans op hartinfarct!
Stress is van alle dag
Iedereen maakt dagelijks stress situaties mee. Je moet een deadline halen. De trein rijdt niet. Je weet niet wat je aan moet trekken naar een sollicitatiegesprek. De eieren zijn op als je pannenkoeken wilt bakken. Je staat bovenop je rem staan om te voorkomen op je voorganger te knallen. Van dat soort dingen. Ongetwijfeld ken je ze ook. Die momenten van onzekerheid, het gevoel dat je geen controle hebt en de adrenaline door je lijf giert. Niets bijzonders dus. Alleen reageren we niet allemaal hetzelfde. De een wordt hyper, de ander uiterst kalm.
Stress is gezond
Jawel, die alledaagse stress levert gezonde spanning. We hebben het zelfs nodig om te kunnen leren en ons kunnen aanpassen aan veranderingen. Stress is een prikkeling om (sport) prestaties te leveren. Adrenaline werkt direct en ongecontroleerd. Cortisol werkt langzaam in op je hele fysieke en mentale systeem, het is het strategisch stresshormoon. Het zet lichaam en geest aan tot actie. Een gezonde hoeveelheid beïnvloedt het geheugen en houdt je scherp.
Te veel stress maakt kwetsbaar
Maar bij te lang of te veel stress – als je hoofd en lijf niet meer kunnen ontspannen – dan gaat de aanmaak van cortisol door. Het afweersysteem komt dan onder voortdurende druk te staan, waardoor je kwetsbaar wordt voor stress. Dat kan leiden tot verkrampte spieren, pijn in schouders, nek en rug maar ook ernstiger tot depressie.
Wil je zelf iets doen aan te veel spanning, begin met je ademhaling.
foto: Kat Jayne via Pexel