Danscoaching is een nieuwe loot aan de coachstam. Het vak is nog in ontwikkeling zo blijkt uit dit boek van Jaap van Manen. Als docent dans miste hij in dansexpressie aandacht voor het eigen proces van mensen. Het gaat vooral om vorm, niet om beleving of ontwikkeling. Voor hem was dat een braakliggend gebied, waar hij zelf mee aan de slag is gegaan.
Danscoaching
Persoonlijke ontwikkeling door fysieke en mentale expressie
Geleidelijk zijn de disciplines dansexpressie en coaching geïntegreerd en ontstond danscoaching. Volgens de tekst op de achterflap is danscoaching een speelse combinatie van dans en coaching en een eigentijdse en waardevolle vorm van begeleiden.
Een vorm waarbij naast aandacht voor het verbale, ook ruimte is voor het lichaam en de fysieke beweging. De schrijver noemt zijn methode mentaalfysiek.
Vormgeving
Het boek bestaat uit drie delen.
- Danscoaching: de ontwikkeling van een nieuw vak
- De werkwijze van danscoaching
- De praktijk van danscoaching waarin hij het verloop van vijf verschillende coachtrajecten beschrijft.
In de eerste twee delen sluit de schrijver hier en daar een hoofdstuk af met een ‘persoonlijke noot’. Daarin beschrijft hij een persoonlijke ervaring of hoe hij tot een bepaalde werkwijze is gekomen.
Hoewel Van Manen zich baseert op de kennis van velen is hij duidelijk een van de grondleggers van danscoaching, zo niet dé grondlegger.
‘De meerwaarde van danscoaching’ in deel I is als aparte paragraaf ondergebracht bij het hoofdstuk Coaching. Terwijl het naast Dansexpressie en Coaching in mijn ogen een eigen hoofdstuk verdient. Dit is toch waar het om draait.
In deel II roepen de herhalingen en de aandacht voor dansexpressie wat irritatie op. Zo verwacht ik bij de uitleg over het hoe van danscoaching geen uitleg meer over dansexpressie. Het bevestigt de suggestie van een studieboek. Net als de soms wat schoolmeesterachtige toon.
Voor wie
Voor Danscoaching had de schrijver drie doelgroepen in gedachten. Coaches, aspirant coaches en coachees die danscoaching overwegen. Dit lijkt een valkuil. Prettiger was geweest als hij een duidelijke keuze had gemaakt voor een van de drie. Mogelijk is dat beter gelukt in Dansend tot je essentie.