Onorthodoxe interventies bij coachen De kunst van het ontregelen, is in 2002 geschreven door Cobi Brouwer. In 2013 werd het boek uitgeroepen tot het beste coachboek van de afgelopen tien jaar. Geen geringe prestatie als je denkt aan al die honderden coachboeken die nog volgden.
Onorthodoxe interventies bij coachen
Ik kocht het in 2003, een van mijn eerste coachboeken. Aanleiding was een bijeenkomst waarin Coby Brouwer liet zien hoe zij ontregelt. Die demonstratie en het boek zijn me bij gebleven.
Naast een handleiding is Onorthodoxe interventies bij coachen, door de vele beschreven oefeningen goed als studieboek te gebruiken.
De kunst van het ontregelen
Het doel van de interventies is aanzetten tot duurzame verandering. Uitdagen om schijnbare onbeweeglijkheid in beweging te brengen door de weerstand los te laten.
De oproep van Brouwer is letterlijk: Coach durf te snijden!
Opbouw van het boek
Het boek bevat vier delen:
- Het eerste deel is algemeen. Zo gaat de schrijfster in op de rol van de coach en definieert ze wat onorthodoxe interventies zijn en beschrijft ze voorbeelden uit de praktijk
- Het belang van goed kunnen waarnemen en zich verplaatsen in de ander is het thema van deel twee. Prettig zijn de korte situatiebeschrijvingen uit de eigen praktijk van de schrijfster.
- Uitgebreid gaat Brouwer in het derde deel in op zelfkennis, niet voor niets heet het hoofdstuk Coach ken uzelf. Daarnaast is er ruimte voor de relatie met de gecoachte. Zoals in alle hoofdstukken staan ook hier veel oefeningen die je zelf kunt doen.
- In het laatste deel verantwoordt de schrijfster haar methode en analysebronnen. Ze sluit het boek af met een beschrijving van door haar toegepaste interventies.
Voor wie
Volgens de achterflap is het boek geschreven voor een breed publiek van aankomend en ervaren coaches tot managers en p&o’ers. Vast en zeker biedt het die managers en p&o’ers interessante leesstof, maar of zij zich moeten wagen aan deze wijze van interveniëren betwijfel ik. Want evenwaardigheid én belangeloosheid zijn in werkrelaties nooit gewaarborgd.