Het laatste weekend van oktober kraait de haan weer een uurtje later. Einde van de zomertijd. Zondag uitslapen dus of een uurtje langer stappen 😉
Het laatste weekend van de maand oktober begint de wintertijd. Vijf maanden lang zetten we de klok terug naar de normale tijd.
Van 3 naar 2
Normaal en toch is het weer wennen als je ’s morgens om zeven uur bij licht wakker wordt.
Ben jij klaar voor de winter?
Ik geef het toe, ik was er nog niet aan toe. De nazomer was zo lekker en dan ineens van de een op de andere dag een winterjas aan.
Voorkom de winterdip
Om je te wapenen tegen kou en somberen tijdens de donkere dagen heb ik wat tips verzameld .
- Ga naar buiten en geniet zo lang het nog kan van de mooie kleuren in het bos.
- Ook al blijf je liever warm binnen zitten, is het slim om toch naar buiten te gaan. Tijdens het wandelen, fietsen of hardlopen wordt je vanzelf warm en kan de verwarming in huis een graadje lager.
- Hoe ouder we worden hoe groter onze behoefte aan vitamine D. Al schijnt de zon niet lang is het advies aan UV te pakken wat je kan.
- Voor diezelfde vitamine D is vette vis ook een gezonde bron. Een tekort heeft een negatieve invloed op de stofwisseling van onze botten en lijkt depressieve gevoelens te versterken.
- Heb je het gevoel dat het je aan daglicht ontbreekt tijdens de korter wordende dagen. Denk dan eens aan een daglichtlamp.
- Zet ramen en deuren ook in de kou dagelijks open om te luchten, zo verjaag de somber makende geurtjes.
- Zelf een appeltaart bakken werkt ook voor de geur en je energie.
- Plan iets leuks om te doen waar je met plezier naar uitkijkt, een keertje naar de sauna met je vriendin.
- En denk nog eens aan deze oude wijsheid: reinheid, rust en regelmaat niet alleen voor baby’s.
Oh ja en een geheugensteuntje
Voor als je toch nog twijfelt of de klok nu voor of achteruit gaat. In het voorjaar gaat de klok vooruit. Dus in de winter niet. Het Engelse ezelsbruggetje is nog duidelijker Spring forward, Fall back. (bijgewerkt oktober 2019)