Comfort is lekker en behaaglijk. Onze comfortzone is het gebied waar we bekend zijn en op terug kunnen vallen. Het is er helemaal niet spannend, eerder gewoon.
Willen we iets beleven of leren dan komen we al snel buiten die vertrouwde omgeving. Ruilen we de veiligheid van het bekende in voor het nog onbekende.
Vallen en opstaan
Kleine kinderen doen niet anders. Nieuwsgierig als ze zijn, maken ze zich elke dag nieuwe kennis en vaardigheden eigen. Ze leren door te doen. Ze zijn (nog) niet bang om te falen.
Controleverlies, een uitdaging
In ons volwassen leven zijn we die natuurlijke manier van ontdekken kwijtgeraakt. Nu kost het moeite om je op onbekend terrein te wagen. Onzekerheid over de weg naar het doel schrikt af. Wat we graag willen, schuiven we voor ons uit. Vooral negatieve gedachten houden ons tegen.
Spelen op de rand van je comfortzone
Stel je verwachtingen bij, zet kleine stapjes. Beweeg je van binnen naar buiten. Net buiten je comfortzone, daar waar het een beetje spannend wordt daar leer je het meest. Neem je te grote stappen dan kan de gezonde stress omslaan in angst. Op zo’n moment blokkeer je en kun je niet meer rationeel handelen. Beter trek je je dan terug naar je comfortabele zone. Denk je na over wat goed ging en wat je anders gaat doen en begin opnieuw. Met een beetje lef en doorzettingsvermogen maak je zo je vrije ontdekkingsruimte steeds wat groter.
foto: 123.rf