Handen geven? Niet doen.
Zo begon het coronaverhaal in februari 2020.
Ik had het Cruijffiaanse voordeel na een forse val over de stuur van mijn fiets. Mijn hand ging in het gips, precies op het juiste moment. Want we mochten elkaar geen hand meer geven. Een betere manier om automatisch handelen te voorkomen is er niet 😉
Een week later
De ontwikkelingen rond het virus volgden elkaar snel op. Wat eind december in China begon, kreeg na carnaval Brabant in zijn greep.
Allemaal thuiswerken
ASML, Google en Tata Steel stuurden als eerste alle medewerkers naar huis. Andere bedrijven volgden in rap tempo. Op 12 maart riep het kabinet mensen op zoveel mogelijk thuis te werken.
Met begrip voor de omstandigheden kwamen geplande activiteiten te vervallen. Denk aan het Eurovisie Songfestival en de Grand Prix Zandvoort. Maar ook verviel mijn afspraak voor een workshop in Brabant.
En toen …
sloten -na flink wat commotie- ook de scholen nog. Het onderwijs verplaatste zich naar thuis en de computer. Vanaf dat moment kregen thuiswerkende ouders er oppas- en onderwijstaken bij.
Thuiswerken in tijden van crisis
Al snel ontstonden allerlei initiatieven. Er verschenen sites met praktische links en tips voor thuisonderwijs, zoals die van Karin Winters of de spreadsheet van Vincent Luyendijk.
Anderen wierpen zich op tips en trics voor thuiswerkers. De algemene strekking:
- Doe alsof je naar het werk gaat. Dus ontbijt, neem een douche en kleed je aan zoals je gewend bent op werkdagen.
- Maak een dagplanning.
- Denk aan de ergonomie. Zorg voor een lichaamsvriendelijke werkplek én beweging.
- En vergeet niet tijdig te ontspannen met al die piekbelasting.
Tijden van nood
Al snel was er een tekort aan van alles. Van wc-papier, meel, paracetamol tot mondkapjes -waaraan juist in de zorg enorme behoefte was. Alles was op. De hamsteraars, dat waren de anderen.
Maar mensen gingen ook improviseren. Er ontstonden mooie initiatieven om ondanks de noodgedwongen afstand in contact te blijven.. Verjaardagen vierden we als een video conference, om toch samen een feestje te .
Wilde je meer weten over hoe te handelen in tijden van nood? Dan bezocht je het handige Handboek voor de burger in tijden van nood. Vanwege de crisis was dat omgedoopt tot Website voor de burger in tijden van corona.
Kon je het allemaal prima handelen. Dacht je dat jij niet vatbaar voor het virus was. Maar wilde je wel begrijpen wat corona met de samenleving en de economie deed, dan keek je in de gids van De Correspondent.
Dit schreef ik op Wereldverteldag, 20 maart 2020. Beetje bizar dat het thema dit jaar “reizen” was. Precies op het moment dat landsgrenzen werden gesloten uit angst voor verdere verspreiding van het coronavirus.
Vandaag is het 20 maart 2021. en we mogen nog niet reizen.