Ik heb de tijd – een handleiding in Tijdsurfen

Tijdsurfen, volgens zenmonnik Paul Loomans is het onze natuurlijke manier van doen. Dat brengt je gelijk bij de kern het boek: het terugvinden van de rust in jezelf.

Richt je op het moment en niet op wat moet

Ik heb de tijd is een boek over timemanagement, maar dan anders.

Het is niet gericht op het behalen doelen, controle en het resultaat. Hier gaat het om ervaren van voldoening bij een activiteit en om vertrouwen op je intuïtie.

Als je niets doet, gebeurt er van alles en als je niet invult is alles mogelijk.

De schrijver presenteert zijn methode tijdsurfen in 7 principes, die hij aanwijzingen noemt en in aparte hoofdstukken toelicht.

Doe een ding tegelijk

Net als vele anderen is ook Loomans van mening dat je niet moet multitasken. Doe een ding tegelijk is dan ook de eerste aanwijzing.

Zijn originele manier van omgaan met ongeplande onderbrekingen, de vierde aanwijzing sluit daar mooi bij aan. Het maakt niet uit of de storing een telefoontje is, een vragende collega of een afleidende gedachte. Hij zegt geef de onderbreking 100% van je aandacht in plaats van af te wijzen. En precies dat is wat we automatisch al snel doen. Zeker als je geconcentreerd bezig bent.

Het lastige is dat ze dan juist aandacht vragen en dus blijven afleiden. Ook al denk je alleen maar aan het eten voor vanavond. Daarom adviseert hij de taak waar je mee bezig bent bewust volledig te onderbreken. Om pas dan al je aandacht op de onderbreking te richten. En dan kun je best nog zeggen dat je later terugbelt of je noteert de boodschappen die je straks wilt halen. Maar doe dat met volle aandacht. Daarna pak je moeiteloos de draad op waar je gebleven bent. Dus niet meer met een half oog op je scherm terwijl je je collega antwoord geeft.

Oefen je zintuigen

Volgens de schrijver vergeten we vaak de zintuiglijke ervaringen waar te nemen. Hij adviseert je elke dag een aantal momenten volledig op je zintuigen te richten. Dus bewust waarnemen wat je voelt, proeft, ruikt, ziet of op een andere manier ervaart. Geschikte momenten zijn dagelijkse bezigheden in de badkamer, tijdens het eten, bij het opruimen of als je zomaar wat naar buiten kijkt. Gun jezelf de tijd en de rust om op die momenten alles waar te nemen. Wat mij betreft een zinvolle activiteit om eens bij stil te staan.

Ontzenuwen

Soms kun je ergens zo tegenop zien dat je het voor je uitschuift. Niet zelden groeien ze uit tot problemen die je uit je slaap houden, de knagende ratten noemt de schrijver ze. Hij geeft in het boek vier helpende, probleemoplossende vragen die je jezelf kunt stellen om het te ontzenuwen.

  1. Wat weet je wel?
  2. Wat weet je niet?
  3. Waar heb je hulp bij nodig?
  4. Waar zie je tegenop?

Energie en rust

De hoofdstukken over het gebruik van je smartphone en het afhandelen van e-mail zonder stress zijn niet baanbrekend. Maar misschien is dat omdat de eerste druk al in 2013 verscheen. Toch maakt het doornemen je weer even bewust maken van je eigen gedrag.

In het hoofdstuk anticiperen op deadlines gebruikt Loomans een mooie vergelijking voor het maar doordraaien op je overlevingsmechanisme. Het is als een stapel hout voor een week die je in een keer opbrandt. De energie is op en het lichaam zet zichzelf in de ruststand om bij te tanken. Mensen breken niet omdat ze zwak zijn, maar omdat ze veel te lang sterk waren.

Wanneer je denkt:

nog even doorzetten, neem dan een moment rust.

Paul Loomans

Vertrouwen is voldoende

Leer op je gevoel te vertrouwen en laat je intuïtie het werk doen. Dat geeft volgens Loomans meer rust dan met je verstand lastige timemanagement puzzels te leggen. Die vervolgens ook nog eens leiden tot ongezonde spanning. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je iets vergeet. Geef je je intuïtie de vrijheid dan dalen alle taken op het goede moment neer op de tijdsbalk. Mmm klinkt wel wat makkelijk.

Nu we het toch over vertrouwen hebben, nog een punt. Het is jammer dat Loomans nergens een onderbouwing van zijn beweringen geeft. Dat wat hij schrijft is niet nieuw. Ook niet in 2013, toen de eerste druk verscheen. Een bronvermelding was dan ook geen overbodige luxe geweest.

Voor wie?

Kom je tijd tekort dan wijst Ik heb de tijd, een handleiding in tijdsurfen je op een manier om tijd anders te beleven.

Geef je over aan de fysieke handeling met zorg en zonder tegenzin. 

Laat een Reactie achter