Doorzetten ten koste waarvan?

Doorzetten ten koste waarvan?Ze is hoogopgeleid en moeder van een tienerdochter. Sinds het afronden van haar studie werkt ze als advocaat op een klein kantoor. Het was haar eerste baan.
Het is al weer drie jaar terug dat ze me in vertrouwen nam. Ze werkte steeds meer op de automatische piloot. Ze vroeg zich af of dit nog was wat ze wilde.

Gouden kooi

Kort geleden sprak ik haar weer. Ze werkt nog altijd bij het advocatenkantoor. Uit angst voor de onzekerheid doet ze nog steeds hetzelfde werk. Nu weet ze wat ze heeft. Bovendien waar verdient ze wat ze nu heeft!

Of ze nog plezier heeft in haar werk?

Nee, dat al lang niet meer.

Zekerheid boven verandering

Deze advocaat is niet de enige die blijft zitten waar ze zit. Bijna de helft van de werkende Nederlanders zegt het niet (meer) naar de zin te hebben. Ze klagen over het gedrag van leidinggevende en collega’s of ze zijn uitgekeken op het werk. Uit angst voor de onzekerheid van de waarschijnlijk tijdelijke baan blijven ze zitten waar ze zitten.

Nooit echt vrij

Een heel ander verhaal vertelt die dertiger, een echte jobhopper. Elke twee jaar werkt hij ergens anders. Op het moment is het bij een Amerikaans It bedrijf. Hij verdient goed en weet zich gewaardeerd. Maar er wordt van hem verwacht dat hij 24/7 klaar staat. Vergaderingen zijn steevast ’s avonds, op het moment dat het ’t team in de VS het best uitkomt. Het komt er op neer dat hij nooit vrij is. Hij heeft geen tijd om privé iets op te bouwen. Zijn vrienden ziet hij nauwelijks. Het liefst stopt hij. Maar ook hij twijfelt. Hoe staat het op zijn cv als hij weer van baan verandert?

Doorzetten kwaliteit en valkuil

Doorzetten is een gewaardeerde kwaliteit. Bij het woord doorzetten denken we aan discipline. Iets gaat niet vanzelf, het kost energie. Maar ga je te lang in tegen je eigen wil, dan gaat dat ten koste van veel energie. En op den duur zelfs van je gezondheid.

Signalen

Merk je dat je steeds meer last hebt van een kort lontje? Ben je ’s morgens te moe om je bed uit te komen? Of ga je dagelijks met tegenzin naar je werk?
Dat zijn belangrijke signalen. Neem ze serieus. Heus, je hebt altijd een keus. Dat geldt voor de jobhopper, de vrouw op het advocatenbureau en al die anderen die verandering willen.

foto: Neuhof Rodrick Flickr.com

1 Reactie

Laat een Reactie achter