De elf samenzweerders

De ELF Samenzweerders

De elf samenzweerders is een managementboek voor iedereen die met anderen samenwerkt. En wie doet dat niet?

Het is een boek over groepsdynamiek.
Over meedoen of buitengesloten worden.
Over schuldgevoel en vechten of vluchten.
Over persoonlijke normen die worden opgegeven onder druk van een groep.
Het boek laat zien hoe defensief gedrag kan leiden tot een destructieve crisis.

Samenwerken

Marianne Frederiksson schreef samen met haar dochter Ann een verhaal dat zich afspeelt op ‘Afdeling Vijf” van een groot bedrijf. Het zou net zo goed een school kunnen zijn of de tafeltennisvereniging.

In haar voorwoord vertelt de moeder dat ze ooit leiding gaf aan een groep creatieve mensen. En dat ze met hen ervaren heeft dat mensen in een groep met elkaar tot veel meer in staat zijn dan ieder voor zich.

Onder het kleed

Toch was daar wel eens spanning. Dat werd dan naar elkaar toe uitgesproken. Heel vriendelijk en voorzichtig, om vooral niets kapot te maken. Herkenbaar?

Hoe vaak worden conflicten voor de lieve vrede niet onder het tapijt geveegd en sluimeren ze onderhuids verder? Dit boek gaat in op de risico’s van dat gedrag voor een hele afdeling én voor de individuele spelers.

Opbouw van het boek

De opbouw van het boek is origineel. Korte verhaaltjes met aandacht voor de persoon en het groepsproces worden afgewisseld met analyses en discussies tussen moeder en dochter.

  • Zo is er ruimte voor de psychologie van de individuele medewerker, zijn privésituatie en achtergrond.
  • Worden naast de bedrijfscultuur de onbewuste groepsprocessen en verdedigingsmechanismen uitgewerkt.
  • Bevatten de analyses de meer theoretische delen in het boek.
  • En beantwoordt de dochter, ervaren in het begeleiden van conflicten op het werk, in de discussies vragen van de moeder. Deze gesprekken verduidelijken de theorie in relatie tot de problemen op Afdeling Vijf.

Voor wie

De elf samenzweerders is een interessant en prettig geschreven boek over de dynamiek in groepen, over de spanning tussen behoefte aan verbondenheid en uitsluiting. Een ‘managementboek’ dat absoluut niet alleen voor managers is geschreven. Want het is een boek over onszelf en de mensen die we kennen.

Het is geschreven in 1995, maar heeft niets aan actualiteit verloren. Ook nu kampen we met reorganisaties en baanverlies, waardoor spanning en conflicten op de loer liggen. Jammer dat het alleen nog tweedehands verkrijgbaar is.

Laat een Reactie achter