Job crafting als het plezier weg is

Job crafting als het plezier weg is
Wat zie jij de oude of de jonge vrouw?

Verander de kijk op je eigen werk en krijg meer invloed. Met job crafting vergroot je jouw invloed op je werk en de werkomstandigheden. Met als resultaat dat het beter past bij je competenties, behoeften en fysieke mogelijkheden.

Boetseer  eigen baan

Job crafting, craftwerk of baanboetseren, allemaal synoniemen voor zelf je functie aanpassen zodat je gezond blijft en met plezier naar je werkt gaat. Met een kleine verandering, is vaak al resultaat te boeken.

Vaak is het een kwestie van anders kijken. Afstand nemen. Net als met het plaatje hiernaast. Ben jij er trouwens al uit?

Kom zelf in actie

Wil je gezond blijven dan is betrokkenheid bij het werk en de organisatie een voorwaarde. En nee, het is niet nodig te wachten tot je leidinggevende het initiatief neemt iets te veranderen. Als jij niet meer happy bent met de situatie of als het niet goed met je gaat, kom dan zelf in actie.

Kijk eens anders naar je eigen baan

  • Onderzoek voor jezelf waar de kansen en de problemen zitten. Wie of wat kost je energie? Waar word je blij van
  • Denk ook aan de automatische dagelijkse gewoonten waar je niet meer bij stilstaat dat je het doet.
  • Ga na wat belangrijk voor jou is. Wat wil je houden? Waar zit de uitdaging? Wat motiveert je?
  • Ben je daar uit, zoek dan de aansluiting bij je werk. Welke kwaliteiten benut je wel en welke helemaal niet?
  • Stel je zelf dan de vraag met welke (kleine) ingreep jij er weer tegenaan kan. Anders gezegd hoe kun je de baan die je hebt, maken tot de baan die je wilt.

Wie merkt dat jij anders werkt?

Kleine veranderingen zijn vaak van grote betekenis, dat is het rimpeleffect.

Vraag je af wat het effect van die ingreep kan zijn op je omgeving?

Wie zal merken dat er iets verandert? Denk aan collega’s, leidinggevende, maar ook aan vrienden en familie. Of is het effect van de verandering zo klein dat alleen jijzelf er iets van merkt?

Wie heb je nodig?

Mijn beschrijving gaat in op de mogelijkheden die je zelf hebt om het werk leuker, interessanter of uitdagender te maken. Soms heb je anderen nodig om het te realiseren.

Ga het gesprek aan!

Job crafting is interessant voor de individuele medewerker, maar ook een mooi instrument om bedrijfsbreed in te zetten. Bijvoorbeeld om langer doorwerken aantrekkelijker te maken. Of omdat de behoefte aan duurzaam inzetbare en betrokken medewerkers toeneemt. Ga het gesprek met elkaar aan om mensen gemotiveerd binnen te houden.

Tip:

Leuk als je hier je ervaring met jobcrafting hier wilt delen.

*De afbeelding is een optische illusie.

2 Reacties

  • Dit klinkt als heel nuttig en aantrekkelijk. Aan wat voor dingen zou je in de praktijk kunnen ‘sleutelen’? Wat zou een goed voorbeeld zijn?

    Kijk vooral naar het takenpakket Josephine. Archiefwerk blijft bijvoorbeeld bij veel mensen vaak liggen. Met als gevolg dat het altijd zoeken is naar de juiste stukken. Vlak voor de vakantie moeten dan ineens stapels oude dossiers worden uitgezocht en opgeruimd. Bij de zorginstelling waar ik een werkte was dat ook een bekend fenomeen. Maar een collega vond het juist een sport om het archief zo up to date mogelijk te houden. Dagelijks kwam hij tegen het eind van de dag langs bij zijn collega’s om de dossiers op te ruimen. Zij namen als tegenprestatie werkzaamheden over waar hij minder plezier in had.

Laat een Reactie achter