Dat Yahoo in 2013 het thuiswerken afschafte was opmerkelijk nieuws. Ex-Googler Marissa Mayer -sinds een jaar de hoogste baas- verbaasde zich over de vele thuiswerkers.
Onder het mom dat snelheid en kwaliteit achterbleven was er geen ruimte meer voor die flexibele arbeidsvoorwaarde. De werkelijke reden was dat Mayer vond dat de thuiswerkers te weinig inlogden op de bedrijfsserver. Haar conclusie: als mensen niet zichtbaar bezig zijn, zijn ze niet productief.
Fysiek op het werk
Vanaf dat moment moesten alle medewerkers 100% fysiek aanwezig zijn op het werk. De ingreep betrof honderden medewerkers. Het was meegaan of vertrekken, zonder uitzondering. De rondgestuurde “vertrouwelijke” memo werd door woedende medewerkers gelekt op het internet. De mensen voelden ze zich schandalig behandeld en onder valse beloften binnengehaald.
Eén Yahoo! allemaal bij elkaar
Niet alleen binnen Yahoo veroorzaakte deze actie nogal wat commotie. Ook de buitenwereld reageerde op verbaasd. De regeling ging dan ook compleet in tegen de thuiswerk trend waar organisatie over de hele wereld mee experimenteerde.
Als verklaring liet Yahoo aan The New York Times weten dat dit een interne aangelegenheid betrof en dat ‘Dit gaat over wat op dit moment goed is voor Yahoo‘. Of zoals het in de uitgelekte memo staat ‘We moeten één Yahoo! vormen en dat begint met fysiek bij elkaar zijn‘.
Was dit het begin van het einde van het thuiswerken? Nee zeker niet. Anno 2020 staat thuiswerken nog hoog op de agenda, al was het alleen maar om de urenlange files te vermijden. Maar van Yahoo! horen we niet veel meer.
Misschien aardig om te weten dat wonderwoman mevrouw Mayer het voor zichzelf beter had geregeld. Tijdens haar zwangerschap werkte ze tot de bevalling thuis en na de geboorte regelde ze een verzorgingsruimte voor de kleine vlak naast haar eigen kantoor.