Niemand heeft ooit iets wezenlijks gepresteerd zonder stress.¹ Nog gekker, je hebt stress nodig voor een gezond leven.
Werk je naar een piekmoment dan is er niets mis met een opbouwende dosis spanning. Als je daarna ook maar toekomt aan ontspanning.
Een bijna ongeluk
Iedereen kent wel zo’n ervaring dat het net goed gaat. Met de schrik vrijgekomen, maar met de adrenaline nog in je lijf. Niet zelden sta je te trillen op je benen. Geleidelijk neemt de spanning af. We hebben tijd nodig om te herstellen van het stressmoment en weer in balans te komen.
Aanhoudende stress
Is ziekmakend. Dan is er geen balans tussen spanning en ontspanning. Dan wordt er geen tijd genomen om de in het lijf opgebouwde stresshormonen af te bouwen. Er wordt wel steeds meer stress opgestapeld. Dat maakt dat minstens vier op de tien werkende Nederlanders een constante (werk)druk ervaart.
Altijd druk
Het is een van de belangrijkste veroorzakers van stress. Meestal gaat het om meer dan een drukke baan. Naast privé verplichtingen vraagt het sociale leven tijd en aandacht. Er ‘moet’ heel veel en er blijft weinig tijd over voor ontspanning.
De eerste stress signalen
- Voortdurende vermoeidheid
- Slecht slapen
- Wakker liggen en piekeren, die vervolgens tot nog meer stress leiden. Volgens onderzoeker Michelle Van Laethem is het een vicieuze cirkel.
- Verminderde concentratie
- Snel geïrriteerd
Ervaar jij dagelijks spanning wees dan alert op deze signalen. Want het heeft zin om die stress in de tang te houden. Op den duur kunnen de klachten leiden tot burn-out en zelfs fysieke gezondheidsproblemen. Dat laat ook de film zien.
Je eigen stressmanagement
Teveel van het goede is ongezond. Dat is zeker het geval bij aanhoudende stress. Onderstaande tips zijn het antigif daartegen:
- Zorg dagelijks voor ontspanning en afleiding.
- Lees een uurtje voor je naar bed gaat een prettig boek. Ben je niet zo’n lezer wandel nog een kwartiertje, het bevordert je slaap.
- Doe aan mindfulness of meditatie om je gedachtestroom wat tot rust te brengen. Het is geen probleem als het niet lukt, er mee bezig zijn heeft al een positieve uitwerking
- Met sport of yoga kun je je meer fysiek ontspannen.
- Ook ademhalingsoefeningen werken ontspannend.
- Verwarm je nek en schouders of laat je eens lekker masseren
- Ga ’s zomers tussen 11 en 3 minstens 20 minuten naar buiten, wandelend lunchen is ideaal.
- Ben je gedwongen lange tijd te zitten? Span de verschillende spieren in je lijf dan zo nu en dan aan. Even vasthouden en dan snel loslaten. Niemand ziet iets, niemand hoort iets, jij en je lijf zijn er blij mee.
- Bewaak je vrije tijd, neem geen werk mee naar huis en wees onbereikbaar.
¹ Citaat afkomstig van professor Theo Compernolle, neuropsychiater, coach en stressconsultant.