Solliciteren op een vacature

Een interessante vacature gevonden? Dan is het tijd voor verdere actie. Bestudeer de vacature en de website van het bedrijf. Pas je basis cv aan bij de termen die gebruikt worden in de vacature. Misschien kan er iets weg of past een andere formulering beter.

Zorg dat je scherp hebt welke van jou kwaliteiten bij het bedrijf passen. Kijk niet alleen naar de harde functie-eisen, maar ook wat er tussen de regels staat. Welke minder tastbare vaardigheden zijn volgens jou belangrijk voor de functie en binnen het bedrijf.

Als je de vacature vond op een vacaturesite, zoek dan even door naar de originele vacature. Meestal zet een bedrijf vacatures ook op de eigen website dan heb je gelijk wat meer informatie over het bedrijf.

Eerst even bellen

Staat er een telefoonnummer in de vacature? Laat dan niet na de contactpersoon even te bellen. Stel een of twee vragen waar je na het lezen van de vacature en de website van het bedrijf geen antwoord op kon vinden. Zo kun je informeren waarvoor een bepaalde competentie noodzakelijk is. Door te bellen laat je al gelijk iets zien van je de competenties waarover jij beschikt zoals proactiviteit of doortastend.

Solliciteren, maar hoe?

In de vacature staat aangegeven hoe je kunt solliciteren. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • een sollicitatieformulier op de site

Veel bedrijven maken daar gebruik van. Dat is niet fijn, vaak star. Als sollicitant kun je je dan niet goed presenteren. Bovendien moet je veel informatie invullen die ook al in het cv staat. Wel kun je soms het cv en je motivatie nog als apart document toevoegen.

Maar het komt ook voor dat je de motivatie direct in een klein vakje moet schrijven. Het best doe je dat eerst in een apart document. Formuleer tot het goed is. Daarna is het een kwestie van kopiëren en in het vakje plakken. Dat heeft twee voordelen: 1. Het is overzichtelijk. 2. Je voorkomt dat je niet meer weet wat je hebt geschreven.

  • rechtstreeks naar een emailadres

Dit is prettig omdat je als sollicitant dan zelf kan bepaalt hoe je sollicitatie eruit ziet. Zet in de mail de kenmerken zoals aangegeven in de vacature. Vermeld in de onderwerpregel dat het een “sollicitatie …” betreft en noem de functie waar het om gaat. In het tekstvak komt na de aanhef, kort de mededeling dat de motivatie en het cv apart zijn bijgesloten en tot slot een vriendelijke groet, met je naam.

  • een video-sollicitatie

Snel populair wordt de persoonlijke video-sollicitaties. Uitzendbureaus zijn er enthousiast over. Er zijn er al die app’s aanbieden. Het is al betrekkelijk eenvoudig met een mobieltje te realiseren. Op YouTube vind je verschillende voorbeelden.

  • stuur maar via Whatsapp

Whatsapp mag hier niet ontbreken. Het is niet alleen een makkelijk medium om vacatures met elkaar te delen. Maar voor functies waar spoed gewenst is, nodigen recruiters uit om nog even een video te sturen via Whatsapp. Dan doen zij een voorselectie. Het is misschien even wennen, maar wel handig. Na het bekijken kunnen ze er direct voor kiezen nog even met je te bellen. Het werkt snel en dat is een voordeel. En jij ziet aan de gekleurde vinkjes direct of je sollicitatie ontvangen en geopend is.

Een korte motivatie

Houd het kort & krachtig. Motiveer op een positieve manier waarom juist JIJ de man of vrouw bent waar het bedrijf naar zoekt. Overtuig de lezer, werkgever of recruiter dat jij met jouw kennis en ervaring de enige juiste persoon bent. Sluit aan bij wat er gezocht wordt.

Is dat niet spannend genoeg? Zoek dan naar iets dat aansluit bij de actualiteit of je eigen situatie. Richt je steeds op wat jij te bieden hebt, welk probleem jij voor ze kan oplossen. Het gaat niet om wat jij wilt of nodig hebt. Zij hebben wat nodig én jij biedt dat!

Verveel de selecteur niet met overbodige of dubbele informatie. Voorkom een herhaling van je cv. Je hebt digitaal vaak beperkte ruimte.

Je sollicitatiebrief

Je kunt per mail solliciteren, dan is het prettig om een brief te schrijven. Weet dan wel naar wie je schrijft. Staat er geen naam in de vacature vermeld, zie die dan telefonisch te achterhalen. En als je toch belt, stel dan meteen even een “goeie” vraag. Een vraag waar je het antwoord niet van kunt vinden in de vacature of op de website.

Heb je iemand over de inhoud van de functie gesproken, noem dan zijn naam in de brief aan en haal het ‘prettige’ gesprek aan.

Voorkom een standaard brief

Val liever met de deur in huis dan te beginnen met het correcte maar afgezaagde “Naar aanleiding van uw vacature …”. Dit geldt net zo goed voor een open sollicitatie. Wees origineel, schrijf zo dat je positief opvalt. Prikkel de nieuwsgierigheid van de lezer.

Lay-out

De opbouw van een brief is grotendeels standaard. Je kunt kiezen waar je je eigen naam en adres zet, bovenaan (links of rechts) of onder je handtekening. Kies je voor bovenaan houd dan daaronder wat witruimte voor het adres van de geadresseerde. Stuur je de brief per mail, vermeld hier dan ook het mailadres van de ontvanger.

Begin met de bedrijfsnaam, daaronder de naam van de geadresseerde die je eventueel hebt opgezocht, met voorletters. Daaronder komt het adres, dan de postcode en de plaats. Weer twee witregels en dan je aanhef, gebruik hier geen voornaam of voorletters bij de achternaam.

En sluit af met een zin waarin je overtuigend aangeeft dat je enthousiast bent voor de functie uitkijkt naar een vervolg: “… Graag kom ik langs voor een persoonlijke kennismaking”.

Onder de afsluiting komt je naam, eventueel nog je adres, dat hangt af van de layout van je brief en daaronder dat je je cv hebt bijgesloten.

Gebruik geen lange zinnen en voldoende witregels, zodat de brief prettig en snel te lezen is.

De toekomst van de sollicitatiebrief

Na dit hele verhaal vind je het misschien prettig te weten dat sollicitatie- en motivatiebrieven minder gevraagd worden. Grote bedrijven zijn in deze fase zelfs nog niet eens geïnteresseerd in jouw motivatie. Eerst willen ze weten wat jij in je mars hebt. En daarvoor zetten ze zeer uiteenlopende instrumenten in van groepspresentaties tot computerspelletjes.

Zuinig met referenties

Referenties ook een wat achterhaald fenomeen dat af en toe weer even opdoemt. Geef ze bij je sollicitatie nooit direct weg. Als er al naar gevraagd wordt is het vroeg genoeg. Bovendien heb jij dan de gelegenheid je referent te informeren over het bedrijf waarmee je in gesprek bent en vragen of jij zijn gegevens mag doorgeven.

Je videopresentatie, als je haar maar goed zit

Presenteer je altijd als jezelf. Wees verzorgd en oprecht enthousiast. Vergelijk het met een elevator pitch waarin je jezelf in maximaal 30 seconden presenteert. Reageer je op een vacature laat dan duidelijk zien dat je iemand bent die zich wil met hart en ziel wil inzetten voor de functie en het bedrijf.

Heb je een eigen website dan is een persoonlijke videopresentatie een mooie aanvulling.

Creativiteit bij je sollicitaties

Je kunt je er helemaal op uitleven. Doe vooral wat past. Bij jou, bij het bedrijf en bij de functie waarop je solliciteert. Maar let erop dat een financiële functie zelfs bij het meest creatieve bedrijf nog een serieuze uitstraling vraagt.

Open sollicitatie weer interessant

Als er een bedrijf is waar je heel graag wilt werken. Maar je ziet geen vacatures voorbij komen. Dan kun je zelf het initiatief nemen en een open sollicitatie sturen. Ook dan komt het er natuurlijk op aan dat je positief opvalt en het bedrijf in je geïnteresseerd raakt.

Er bestaat een kans dat je brief precies in de roos is. Dat jij precies die behoefte van het bedrijf aanboort waar ze zich zelf nog niet bewust van waren. Is dat niet het geval dan zijn ze wellicht bereid je cv in portefeuille te houden en zodra zich een mogelijkheid aandient jou daarover te informeren.

Het kan werken, zeker nu er weer krapte ontstaat voor werkgevers, dat zij niet voldoende en niet de juiste mensen kunnen vinden.

Wanneer solliciteren

Bij het openstellen van een vacature hanteren werkgevers een periode voor reacties. Heb je interesse voor een functie dan is het van belang dat je sollicitatie voor de sluitingsdatum binnen is. Het gebeurt weleens dat je net na sluitingsdatum de vacature pas ziet. Denk dan niet ach jammer maar te laat, maar bel. Zijn de reacties nog niet in behandeling genomen dan is er nog een kansje om aan te sluiten. Zijn er weinig reacties dan zijn ze blij met je. Je hebt dan toch even die gewenste speciale aandacht op je gericht.

Hoe raar het ook klinkt, je kunt ook te snel reageren. Als er een nieuwe vacature verschijnt, neem dan de tijd. Reageer je direct dan heb je geen tijd genomen om de vacature te bestuderen, laat staan daar je cv en motivatie op aangepast. Voor de werkgever is direct duidelijk dat jouw reactie standaard is. De conclusie ligt voor de hand dat je niet echt geïnteresseerd bent, alleen solliciteert omdat het moet.

Sociale media & solliciteren

Niet echt een haat liefde relatie, maar toch … het is uitkijken geblazen. Het plaatsen van negatieve teksten over een werkgever of dubieuze foto’s op sociale media kunnen je carrière schaden. Zelfs als je helemaal (nog) niet solliciteert. En al schrijft de nieuwe privacywet voor dat het werkgevers verboden is sollicitanten te googlen, het blijft oppassen. Het is tenslotte allemaal openbaar.

Ben je in gesprek met een werkgever, houd dat dan nog even voor je. Meld daar niets over op de sociale media. Juichen doe je pas als je de nieuwe baan hebt, alles rond is en het contract getekend.

Hier lees je over hoe sollicitanten geselecteerd worden. De andere hoofdstukken staan hieronder: