Een oogopslag daar heeft de ervaren recruiter genoeg aan. Die eerste indruk bepaalt of jouw cv aandacht krijgt. Bij een negatieve indruk wordt je sollicitatie eerder opzij gelegd. Het is dan ook belangrijk om positief op te vallen.
Hoe doe je dat dan?
Nee niet met een geschilderd portret, tenzij je als portretschilder solliciteert. Wel met een foto.
Een professionele foto
Sta jij ook nooit leuk op een foto? Jammer dan, maar je cv kan echt niet meer zonder. En ja het is even wennen om elke keer naar jezelf te moeten kijken. Elke keer? Ja, want je gebruikt overal dezelfde foto op je LinkedIn profiel en al je andere sociale media accounts, ook op je eigen website hebt. Dus overal waar werkgevers jou op het web kunnen vinden staat die bekende foto.
- Zorg altijd voor een foto waar je professioneel overkomt,
- dus niet breed lachend, wel open en vriendelijk.
- Kijk de lezer aan, dat betekent dat je met hoofd en schouders iets gedraaid naar het midden van de pagina zit. Zoals de houding van de vrouw.
- Denk aan formaat pasfoto, met alleen je hoofd en een stukje van de schouders in beeld.
- Omdat wij van links naar rechts lezen is linksboven de beste plek voor je foto.
Wacht niet te lang met actie
Johan Cruijff
Je ziet een leuke vacature en de sluitingsdatum is pas over twee weken. Je hebt dus alle tijd om een en ander uit te zoeken. Op het moment dat jij er helemaal klaar voor bent – ruim binnen de genoemde tijd – blijkt de vacature weg. Dat kan verschillende redenen hebben:
a. Misschien is de vacature al vervult,
b. maar misschien zijn er onverwacht veel reacties ontvangen
c. of misschien zijn de plannen veranderd en is de vacature ingetrokken. Het is allemaal mogelijk.
Jammer maar helaas?
Of is er misschien toch nog een kansje? De manier om er achter te komen is bellen om te vragen of de vacature nog bestaat. Een andere optie is om alsnog je sollicitatie te versturen. Vaak zijn de geplande data voor de briefselectie en de gesprekken vooraf gepland. Met een positief opvallend cv maak je dan mogelijk toch nog kans om meegenomen te worden in de eerste selectie.