Praten is onze belangrijkste manier van contact. Onze lichaamstaal en in het gezicht de oog-/spierbewegingen geven daarbij extra betekenis aan onze woorden. Volgens het omstreden onderzoek van Mehrabian is dat zelfs 55%.
’t hoe sterker dan ’t wat
Toch kan die non-verbale communicatie je ook op het verkeerde been zetten. Dat gebeurt als een bekende lachend zegt dat het goed met hem gaat. Terwijl zijn gezicht en lichaamshouding iets anders laten zien.
Tijdens een gesprek wisselt onze aandacht voortdurend tussen de woorden (het wat) en de mimiek en lichaamstaal (het hoe).
Je stem telt mee
Ook de klank en de toon van onze stem tellen mee. Je stem verraadt je emoties. Stemlezen noemt Elizabeth Ebbink dat in haar boek Ik hoor het aan je stem. Ben je gestrest of heb je haast dan klinkt je stem hoog, want je ademt oppervlakkig. Ben je depressief dan klinkt een stem vlak. Ben je besluiteloos dan klink je wat dun. En heb je het geweldig naar je zin dan klink je enthousiast.
Horen met je ogen dicht
Volgens psycholoog/onderzoeker Michael Kraus is het makkelijker om emoties te begrijpen als we alleen een stem horen. Aan de telefoon bijvoorbeeld. Dan is er minder kans op verwarring. Hij stelt daarom voor meer op onze oren dan op onze ogen te vertrouwen. Dus luisteren doe je het best met je ogen dicht 😉
foto: 123rf