Solliciteren begint met een goede voorbereiding. Een open deur, jawel. Maar wat is ‘goed’? Hoe bereid je je goed voor?
Een prettig hulpmiddel is de STARR techniek:
- Situatie (Welke relevante ervaring heb je?)
- Taak (Wat werd er van je verwacht?)
- Actie (Wat heb jij toen gedaan?)
- Resultaat (Wat was het gevolg?)
- Reflectie (Wat ging goed en wat kan beter?) Even terug kijken hoe het is gegaan en wat je er van hebt geleerd.
Ervaren selecteurs gebruiken deze manier van vragen stellen. En er is niets op tegen dat jij als sollicitant er ook mee uit de voeten kunt.
Stel dat jij …
De bedoeling van de STARR vragen is inzicht krijgen in jouw gedrag. Het gaat om de ervaringen die jij hebt opgedaan. Je hoeft dus niets te verzinnen. Dat is wel het geval met vragen als “Stel dat jij gepland hebt om vandaag de facturen in het systeem te zetten. Net als jij wilt beginnen komt het hoofd van de afdeling, die met spoed de cijfers van project X moet hebben. Dat gaat je een paar uur kosten. Wat doe jij?” Je wilt de baan graag. Waarschijnlijk geef je een sociaal wenselijk antwoord.
Beschrijf een situatie
Met STAR luidt de vraag bijvoorbeeld “Je zegt dat je het prettig vindt om onder tijdsdruk te werken. Kun je een recent voorbeeld geven van zo’n situatie?” Vervolgens wordt er gevraagd naar wat je taak was en wat je gedaan of gezegd hebt om die taak uit te voeren. De laatste vraag is naar de afloop, wat was het resultaat.
Om het rond te maken kan nog gevraagd worden of je tevreden bent over het resultaat. En of je het de volgende keer net zo aanpakt of het anders wilt doen. Dat is de reflectieve vraag, een vraag die jou ruimte geeft om je ambitie te laten zien.
Meer lezen over solliciteren:
Nu dan je voorbereiding
Ook al heb je nog geen uitnodiging voor een gesprek, je kunt je wel voorbereiden. Je CV is je uitgangspunt. Bij alle competenties die je noemt, denk je terug aan je ervaringen.
Je kiest een of twee situaties die duidelijk aantonen dat je over die bepaalde kwaliteit beschikt. Oefen dan zelf je verhaal met behulp van de STAR vragen.
Staat er in je CV dat je een echte teamplayer bent. Noteer dan aan de hand van een praktijksituatie wat jouw bijdrage aan het team was. Werk je aantekening bij tot je een kort en soepel lopend verhaal hebt.
Kort en bondig
Probeer elk verhaal in 2 minuten te vertellen. Dit kun je fantastisch thuis oefenen, alleen of met iemand die je vertrouwt. Tijdens een sollicitatiegesprek heb je tenslotte maar beperkt tijd. Met te veel details dreigen anderen af te haken én verlies je kostbare tijd.
IK – niet wij
Als je antwoord geeft, denk er dan aan dat je het over jezelf hebt. Praat dan ook over jezelf zeg ‘ik’, praat niet over wij. Het gaat er om wat jouw taak was en wat jij deed in die situatie.
De vacature
Reageer je op een vacature, bedenk dan bij alle gevraagde competenties een praktijksituatie zodat je niet overvallen wordt door een vraag. Zoek ook naar de verborgen competenties, niet altijd staat er duidelijk wat nodig is.
Oefenen, oefenen, oefenen
Zorg er voor dat je van elke kwaliteit minstens één voorbeeld uit eigen ervaring paraat hebt. Door veel te oefenen leer je vanzelf spelen met STARR. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je het uit je hoofd leert. Tijdens het gesprek komt het vooral aan op goed luisteren zodat je ook hoort wat gezegd wordt.