Dat geheugen van ons wil wat. Jarenlang zijn we druk om er van alles in te proppen. En met dertig wordt het alweer minder.
Terwijl we het hard nodig hebben om nog jaren optimaal te functioneren.
Gelukkig kunnen we zelf iets doen om het brein fit te houden. Goed slapen, gezond eten, regelmatig bewegen, natuurlijk. Maar we kunnen ons geheugen ook trainen. Hoe? Door iets nieuws te leren.
Train je geheugen
Vooral het leren van een vreemde taal stimuleert je geheugen positief. Het brein is weliswaar geen spier (of toch wel), het gedraagt zich wel zo. Bij gebruik blijft het zich ontwikkelen. Door het oefenen van nieuwe woordjes bijvoorbeeld ga je beter onthouden. Dat is handig, zeker als -je net als ik- namen van mensen vaak vergeet. Een app als Duolingo maakt het je gemakkelijk om dagelijks een paar minuten te studeren.
Ben je tweetalig dan heb je nog meer voordelen. Switch je regelmatig van taal dan bouwen de hersenen een reserve capaciteit op. En het blijkt dat tweetaligheid de gevolgen van dementie vertragen.
Verbeter je breinconditie
Diepe slaap voor het geheugen
Voor de opslag in het geheugen blijkt een goede slaap de belangrijkste factor. Een goede slaap is lang genoeg 7 tot 8 uur voor een volwassene en diep genoeg. Helaas is dat laatste voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je nog kleine kinderen hebt of een slechte slaper bent.
Eten is energie voor het brein
Groene groenten, vette vis, noten en fruit – speciaal bananen en avocado – zijn allemaal gezond voor je hersenen. Heb je even een boost nodig? Denk dan eens aan cacao, het stimuleert het denkvermogen. En de cafeïne in een kop koffie stimuleert je langetermijngeheugen.
Beweging voor geheugen
Beweging in het algemeen heeft een positieve werking op de hersenen. Bij sporters ontstaan betere verbindingen tussen geheugengebieden van de hersenen. Hoeveel je daarvoor moet sporten of hoe intensief dat weet ik niet. Wat ik wel weet uit eigen ervaring, dat een dagelijkse wandeling tijdens de lunch prettig is.
Speel wat met je geheugen
Daag het uit door regelmatig iets te veranderen in je dagelijkse gewoontes. Doe geheugenspelletjes.
Maar vergeet ook je vrienden niet. Want wat sociale interactie met vrienden of familie houdt je brein gezond.
Sommige tips liggen voor de hand en zijn eenvoudig op te nemen in het dagelijks leven. Voor het leren van een vreemde taal is misschien wat meer discipline nodig.
bronnen: o.a. Nemo, MT.nl, hersenstichting
foto: RitaE via Pixabay