De wereld waarin we leven is een andere dan die van onze ouders en grootouders. Als mensen uit het begin van de vorige eeuw een kijkje konden nemen in onze tijd werden ze vast knettergek.
Science fiction
Alleen al dat we altijd en overal beschikken over informatiebronnen. Vroeger moesten we er een encyclopedie op naslaan. En dan nog was de informatie gedateerd.
En dat we elkaar overal ter wereld rechtstreeks kunnen bellen en elkaar ook nog kunnen zien. Vijftig jaar geleden was dat pure science fiction.
Voor de huidige generaties lijkt het allemaal vanzelfsprekend. Toch is de dynamiek en snelheid waarin alles zich afspeelt duizelingwekkend en verwarrend. Ook voor ons. Er moet zoveel. Niet voor niets ervaart 70% van de werkenden regelmatig stress. Het uitvalpercentage door burn-out is hoger dan ooit. En de verwachting is dat de werkdruk voorlopig niet minder wordt. In tegendeel.
Snel en onvoorspelbaar
De wereld waarin we nu leven is interessant, maar ook vluchtig, onvoorspelbaar en onzeker. Men spreekt wel van een VUCA wereld.
VUCA is een letterwoord en staat voor:
Volatility (beweeglijk, snel veranderend)
Uncertainy (onzeker)
Complexity (complex)
Ambiguity (dubbelzinnig en vaag)
Persoonlijke vaardigheden
Als gevolg van de digitale en technologische ontwikkelingen verandert niet alleen de samenleving. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen aan die veranderende omstandigheden is orde van de dag. Tot zover niets nieuws onder de zon. Maar de snelheid waarmee de veranderingen gaan, vraagt veel van ons brein en onze persoonlijke vaardigheden.
Voor het onderwijs is er al een model met de nieuwe onmisbare vaardigheden. Ook worden er al lesprogramma’s ontwikkeld. Onze kinderen en kleinkinderen zijn straks vanzelfsprekend media wijs en getraind in kritisch en creatief denken. Onmisbare vaardigheden. Net als het op tijd kunnen ontspannen, wat voor de generaties van nu al een hele kunst is.
Model van Kennisnet
Hoe VUCA proof ben jij al?
Er moet veel en we willen nog veel meer. En dan ook nog al die keuzes. Ik hoef maar te denken aan al die soorten chips waar ik van de week voor stond 🙁
Denk nu eens aan de baan die je hebt.
Hoe zeker ben jij dat die over pakweg drie jaar nog bestaat? En doe je het werk dat je nu doet dan nog precies hetzelfde?
Type dan de Engelse titel van je functie op deze site en je ziet welke verwachting reëel is.
Vandaar mijn vraag Hoe VUCA proof ben jij al?
Dit zijn de links in het blog:
foto: Pixabay