Vorige week las ik achter elkaar twee artikelen via Twitter over succes en voldoening.
Laat je niet gek maken
Het ene adviseert om vooral gewoon te doen. Geen waanzinnig succesvol leven na te jagen, maar ga voor een gewoon gemiddeld leven.
Je niet gek laten maken met tips over mindfulness, timemanagement, gezonde voeding en andere waardevolle weetjes. Maar gewoon op tijd naar bed gaan en er uit; gewoon drie keer per dag een maaltijd; op het moment dat het allemaal even te veel lijkt te worden gewoon even achterover leunen.
Op je dagelijkse to-do lijst bovenaan zetten dat je een to-do lijst moet maken, dat kun je dan direct ta-da afstrepen. Geeft meteen een goed gevoel. En je zelf accepteren zoals je bent.
De boodschap: voorkom dat je jezelf stressvol voorbij holt.
Meer is beter
Het tweede stuk is anders. Het gaat over mensen die aan één baan niet genoeg hebben. De kop is veelzeggend één baan is saai. Het gaat over het groeiend aantal slashies. Ze halen niet genoeg voldoening uit hun werk. Kunnen er niet al hun kwaliteiten in kwijt. Daarom hebben ze er een/twee/of meer banen naast. Een bewuste keus. Niet om het geld, maar omdat ze het fijn vinden.
Wat is voldoening?
Volgens Van Dale is voldoening tevredenheid. Bij mij roept tevredenheid een gevoel van rust op en ontspanning. Ik vraag mij af wanneer een slashie dat punt bereikt. En dat dan ook nog als succes ervaart.
Als het niet is om het geld, wat hebben ze dan nodig? Wat komen ze tekort? Is het aandacht, waardering, (zelf)respect? Willen ze iets bewijzen, naar wie dan? Zichzelf? Hun ouders?
Stressvol succesvol
Die woorden blijven plakken. Stress, het is geen probleem als er voldoende balans is tussen wat moet en wat kan. Hoeveel ruimte is er nog over voor dat evenwicht naast één, twee, driedubbele banen?
Vooral ook omdat steeds meer mensen een depressie doormaken. Jaarlijks al meer dan een miljoen Nederlanders volgens het CBS. Buiten erfelijke aanleg worden prestatiedruk, stress, de voortdurende verleiding van sociale media en de behoefte aan al maar sterkere prikkels als oorzaak genoemd. Psychiater Esther Fennema noemt depressie een welvaartsziekte.
foto: Success Kid